چقدر با میسوفونیا, صدابیزاری یا سندروم حساسیت به صدا آشنایی دارید؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 6 دقیقه چقدر با میسوفونیا, صدابیزاری یا سندروم حساسیت به صدا آشنایی دارید؟ تعداد کلمات: 1169

میسوفونیا چیست

شاید شما هم در صورت مواجه با برخی از صداهای خاص مانند صدای جویدن غذا توسط شخصی, صدای تیک تاک ساعت, صدای نفس کشیدن اطرافیان و ... فشار عصبی زیادی را در خود احساس کنید و مقاومت در برابر آن برای شما غیرممکن باشد، درنتیجه شروع به ایجاد جدل و آشوب فقط برای پایان دادن به آن صدای موزی و اعصاب‌ خردکن می‌کنید. بسیاری از افرادی که به این اختلال مبتلا هستند حتی از بیماری خود اطلاعی نداشته و ازاین‌ رو احساس تنهایی و منزوی بودن دارند. برخی از افراد میسوفونیا را با اختلال دوقطبی یا وسواس فکری عملی اشتباه می‌گیرند اما این دو بیماری‌ها کاملاً باهم متفاوت بوده و ازاین‌رو روش‌های درمان متفاوتی نیز دارند. اگر نشانه‌هایی از قبیل حساسیت و جنون افراطی در شنیدن صدای ملچ ملوچ افراد در هنگام غذاخوردن, تق‌تق خودکار, صدای تلویزیون و یا چکه کردن شیر آشپزخانه در شما هست پس احتمالاً به میسوفونیا مبتلا هستید. در این شرایط لازم است که فرد برای کاهش شدن حساسیت و رسیدن به آرامش درمان‌های لازم را دنبال کند.

اختلال صدا بیزاری

میسوفونیا یا اختلال صدا بیزاری چیست؟ صداهای زیادی در اطراف ما در حال پخش شدن است که برخی از آن‌ها عادی و خوشایند برخی آزاردهنده و برخی نیز به‌شدت اعصاب‌خردکن هستند. شاید برای شما هم اتفاق افتاده که شنیدن صدایی برای چند دقیقه در شما احساس تنفر و تحریک عصبی شدیدی ایجاد می‌کند. به این حالت ناتوان‌کننده میسوفونیا, سندروم حساسیت به صدا و یا صدا بیزاری گفته می‌شود. در میسوفونیا فرد به دسته‌ای از صداها واکنش‌های آلرژیک و حساس گونه‌ی شدید نشان می‌دهد که ممکن است برای سایرین واکنشی بسیار غیرعادی و عجیب بنظر برسد. به بیانی دیگر سندروم حساسیت صدایی نوعی اختلال است که طی آن فرد به شنیدن صداهای خاص و تکرار شوند واکنش‌های احساسی شدید و پرخاشگرانه نشان می‌دهد. اگر از افراد مبتلا به میسوفونیا در مورد دلیل واکنش شدید در زمان شنیدن صداهای آزاردهنده بپرسید شاید با این جمله مواجه شوید: اون صدا من رو به مرز جنون میرسونه! عصبانیت, وحشت, نیاز به فرار و ترک محیط نیز از واکنش‌های متعاقب پس از تحریک عصبی در این افراد است. میسوفونیا در بین دختران شیوع بیشتری داشته و به‌طورمعمول از سنین ۹ تا ۱۳ سالگی علائم آن نمایان می‌شود. اختلال صدا بیزاری با شیوه تأثیر صدا روی مغز و پاسخ‌های غیرارادی که مغز برای آن صادر می‌کند مرتبط است. همچنین دقت داشته باشید که اختلال صدا بیزاری و میسوفونیا با فونوفوبیا تفاوت دارد. در اختلال فونوفوبیا فرد به مجموعه‌ای از صداهای بلند و ناگهانی واکنش نشان داده و دچار حمله‌های اضطرابی و استرس شدید می‌شود.

صدای میسوفونیک چه نوع صداهایی هستند؟

اصلی‌ترین ویژگی صدای میسوفونیک یا صداهای آزاردهنده برای افراد صدا بیزار تکراری بودن آن است که باعث اختلال در پردازش شنوایی و تشدید عصبانیت و جنون فرد می‌شود. صداهای میسوفونیک یا صداهایی که ممکن است باعث برانگیختگی در فرد میسوفونیا شود, در هر فرد با دیگری متفاوت است, اما معمولاً از این نوع‌هاست که:

  • صداهای دهانی: صدای اطرافیان در هنگام خوردن, جویدن و یا نفس کشیدن
  • صدای ضربه زدن با انگشت به سطوح یا اشیاء مانند صفحه‌کلید
  • صدای برف‌پاک‌کن خودرو
  • حرکات تکراری کوچک مانند جنباندن مداوم پا
  • صدای تایپ سریع با صفحه‌کلید
  • صدای بازی با گیره خودکار
  • صدای چکه کردن مدام و بدون توقف شیر آب و ...

جالب است بدانید حتی تصور اینکه ممکن است در مقصد, صداهای میسوفونیک وجود داشته باشد, باعث خودداری فرد صدا بیزار از رفتن به آن می‌شود که این حالت اضطراب پیش نگرانه نام دارد. این اتفاق می‌تواند بسیار غم‌انگیز و نگران‌کننده باشد؛ چراکه به‌مرورزمان باعث جدا شدن فرد از جامعه, دورهمی های دوستانه و در موارد شدید حتی شام خانوادگی شود. به‌طوری‌که شخص از غذا خوردن با هر شخص دومی خودداری کرده و ترجیح می‌دهد در مکانی کاملاً ساکت و به‌تنهایی غذا بخورد. این‌گونه می‌شود که شخص به‌مرور منزوی‌شده و در برخی موارد حتی از تعاملات ساده نیز دوری می‌کند.

مشکلات فرد میسوفونیک

  • گاها مشکل در انتخاب و یافتن شغل
  • مشکل در برقراری ارتباط با اکثر افراد
  • اقدام به خودکشی در صورت قرار گرفتن در محیطی پر از صدای آلرژیک و ناتوانی در آرام کردن خود
  • احساس تنهایی و افسردگی
  • اختلالات ذهنی و روانی متعاقب این آلرژی
  • اعتیاد و روی آوردن به الکل و مواد مخدر برای آرام کردن خود

تست میسوفونیا

تست آنلاین میسوفونیا مانند سایر تست‌های روان‌شناختی و شخصیتی در بسیاری از سایت‌ها موجود است و می‌توانید با یک جست‌وجوی ساده به نمونه‌هایی از آن‌ها دسترسی یابید؛ اما علاوه بر آن, بررسی نشانه‌هایی از قبیل بالا رفتن ضربان قلب, فشار در قفسه سینه, افزایش دما و فشارخون (که به وسیله دستگاه فشارسنج مشخص میشود) درنتیجه‌ی شنیدن برخی صداها, روشی ساده برای سنجش وجود میسوفونیا در شماست. اگر بعد از شنیدن صداهای دهانی و یا تکرارشونده‌ی محیطی, علائمی از قبیل انزجار, خشم و پرخاشگری کلامی و فیزیکی نسبت به شخص عامل صدا در شما نمایان می‌شود, شما صدا بیزار یا میسوفونیک هستید.

علت میسوفونیا

علت دقیق بروز حساسیت به صدا در افراد مشخص نیست و پزشکان دقیقاً نمی‌دانند چه چیزی باعث می‌شود که یک فرد به دسته‌ای از صداها واکنش‌های شدید و جنون‌آمیز نشان دهند, درحالی‌که همان صداها برای فردی دیگر هیچ تحریک و عصبانیتی ایجاد نمی‌کند. علت آلرژی به صدا مرتبط با خود صدا نیست بلکه ممکن است به دلایلی مانند خاطرات ناخوشایند کودکی در فرد ایجاد شود. همچنین تحقیقات در این زمینه نشان می‌دهد که یک تفاوت اساسی در مغز افراد صدا بیزار با سایر افراد وجود دارد که آن بیشتر بودن میزان میلین یا همان انسولین مغز در افراد میسوفونیک است. به این نکته توجه داشته باشید که شما میتوانید انواع دیابت که رابطه مستقیمی با انسولین بدن دارند را با انواع دستگاه تست قندخون سنجیده و از زیاد شدن انسولین مغز و بدن جلوگیری کنید.

میسوفونیا درمان
  • استفاده از دستگاه‌هایی برای پخش صداهای طبیعت مانند صدای باران یا آبشار برای آرامش بیشتر
  • شناخت درمانی, گفتاردرمانی و مراجعه به متخصص در این زمینه
  • اصلاح سبک زندگی با ورزش مداوم, خواب باکیفیت و مدیریت استرس
  • استفاده از هدست در محیط‌های پرازدحام و گوش دادن به موسیقی موردعلاقه
  • اختصاص دادن بخشی از فضای خانه به محیط امن شما که در آن قسمت صدای آزاردهنده‌ای برای شما وجود ندارد
  • مدیتیشن,انجام یوگا با توپ جیم بال و ریلکس کردن بدن و روح و کسب آرامش هر چه بیشتر
  • توضیح این اختلال به اطرافیان خانواده و هر فرد دیگری که برای شما عزیز است, برای درک متقابل
درمان قطعی صدا بیزاری

محققان و روانشناسان معتقدند که حساسیت به صدا می‌تواند زندگی فردی و اجتماعی شخص میسوفونیک را مختل کند؛ ازاین‌رو فرد باید در زودترین فرصت با رفتاردرمانی و شناخت درمانی قدری بهبودیافته و از میزان حساسیت او به صداها کم شود؛ اما ازآنجایی‌که درمانی قطعی برای این اختلال یافته نشده, علاوه بر کمک گرفتن از روانشناس, پزشکان از نزدیکان و اطرافیان فرد صدا بیزار نیز می‌خواهند که کمی رعایت حال او را کرده و درک خود را نسبت به بیماری و شرایط ویژه‌ای که فرد در آن قرار دارد, بالاتر ببرند.

میسوفونیا و هوش

آیا میسوفونیا روی هوش افراد مبتلابه این بیماری تأثیری دارد؟ مطالعات نشان می‌دهد که میزان هوش در افراد درگیر با اختلال صدا بیزاری مقداری بالاتر از افراد عادی است. چراکه این سندروم با یک اتصال مغزی فوق حساس در مغز مرتبط است؛ اما بااین‌وجود, بیان قطعی این موضوع و تائید باهوش‌تر بودن افراد صدا بیزار به تحقیقات بیشتر و گسترده‌تری نیاز دارد.